Nesnelerin İnterneti (IoT) Blockchain Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) Blockchain Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) Blockchain Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) Blockchain Uygulamaları
Nesnelerin interneti nedir?
1950'lerdeki dijital devrimin ilk günlerinden bu yana teknoloji çok farklı yelpazede kendine kullanım alanları yarattı. Başlangıçta sadece birkaç kişiyle sınırlı olmasına rağmen, endüstri çok hızlı bir şekilde gelişti ve yeni teknolojilerin çoğu giderek yaygınlaştı ve herkesin erişebileceği bir hal aldı.
Çeşitli yenilikçi cihazların (RFID çipleri, sensörler ve İnternet gibi) bir araya gelmesi ve artan erişilebilirliği sonucunda nesnelerin interneti (IoT) kavramı doğdu. IoT teknolojisi, bilişim çağında bir devrim haline geldi ve bilgisayar haricindeki cihazların da birbirleriyle iletişim haline geçmesine olanak sağladı.
Güncel reklamlarda göreceğiniz üzere akıllı ev aletleri ve beyaz eşyalar ile bunları kontrol eden merkezi yapılar nesnelerin internetinin ne olduğunun en basit örneklemesidir.
Nesnelerin internetinin tarihi
IoT'nin bilinen ilk kullanımı, MIT üniversite öğrencilerinin kola dağıtıcı makinelerini izlemek ve yeniden stoklamak için ucuz sensörler kullanmalarıyla gerçekleşti. IoT’nin ilk büyük sıçraması Reza Raji'nin 1994 yılında yayınladığı bir makalesinde evleri ve fabrikaları otomatikleştirmek için veri paketlerini kullanma fikrini önermesiyle gerçekleşti.
1990'larda Microsoft, diğer bazı şirketlerle birlikte benzer fikirleri denemeye başladı ve 2002'den itibaren birçok medya kuruluşu, bir izleme bilgi sistemine bağlıyken birbirine bağlı akıllı cihazların kullanımı gibi IoT atılımlarını tartışmaya başladı. Bununla birlikte 2008 yılı, internete bağlı elektronik cihaz sayısının internete bağlı insan sayısını geçmesi sebebiyle IoT endüstrisinin doğum yılı kabul edilmektedir.
IoT nasıl çalışır?
Iot teknolojisi temel olarak birden fazla fiziksel cihaz ve nesnenin internet üzerinden çalışmasıdır. Genellikle sistem, internet üzerinden bilgisayarlarla veya cihazlarla iletişim kuran bir sensör ve bilgisayar harici cihaz ağından oluşur. Bu cihazlar termostatlar, kalp atış hızı monitörleri ve güvenlik sistemlerinin kullanımını içerebilir. IoT teknolojisinin yenilikleri, akıllı evlerde ve kendi kendini süren araçlarda kullanılabilen çok çeşitli cihaz ve sensörlerin uzaktan izlenmesini, kontrolünü, otomasyonunu ve durum kontrolünü sağlar.
Kişisel ve ev kullanımı için IoT
Iot teknolojisi, kişisel ve ev içi kullanım için birçok farklı şekilde kullanılabilir. Ev otomasyonunda kullanılan ışıklandırma, klimalar, ısıtıcılar ve güvenlik sistemleri en yaygın örneklerdir.
Bu cihazlar ayrıca akıllı saatler ve akıllı telefonlar gibi diğer kişisel eşyalara veya farklı akıllı ev ürünlerini (akıllı TV'ler ve buzdolapları gibi) bağlamak için tasarlanmış Google Home veya Amazon Alexa gibi özelleştirilmiş akıllı merkezi yönetim birimleri de bağlanabilir.
Akıllı evler özellikle görme, işitme veya hareketlilik kısıtlamaları olanlar için yardımcı teknolojiler sağlayarak yaşlı yetişkinlerin ve engelli insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahiptir. Akrabaların kalp atış hızı anormal olduğunda veya bir düşüş yaşadıklarında aile üyelerini uyaran gerçek zamanlı sensörlerin kullanımı gibi yeni sistemler hayatımızda yerini almaya başladı bile.
Ticari ve endüstriyel kullanım için IoT
Endüstriyel kullanım durumlarının bazı örnekleri sıcaklık, nem, hava basıncı ve hava kalitesi gibi çevresel koşulları izlemek için sensörlerin kullanımını içerebilir. IoT cihazları, çiftçiler tarafından hayvanlarının yem ve sularının ne kadar kaldığını görebilmeleri için de kullanılmaktadır. Gerekli malzemeler belirli bir eşiğin altında olduğunda sipariş etmek için otomatik makineler bile ayarlayabilirler.
Sınırlamalar
Nesnelerin interneti birçok ilginç yenilik getirdi ve uzun süre bizimle kalacağa benziyor. Bununla birlikte hem işletmeler hem de evler için IoT sistemlerinin kullanılmasındaki sorunlardan biri, izlenmesi ve bağlanması gereken artan cihaz sayısıdır (ve çoğu İnternet bağlantısına gerek duyar). Uygulama yeterince iyi değilse şirketler ve ev sahipleri birden fazla cihazını izlemek için birkaç farklı uygulama kullanmak zorunda kalabilir.
Bu nedenle Apple ve Lenovo gibi bazı şirketler, sesli komutları ile cihazların iOS ortamında kontrol edilmesine izin veren uygulamalar oluşturdular. Diğer IoT platformları İnternet veya Wi-Fi erişiminden bağımsız merkezi kontrol cihazı(hub) etrafında çalışır. Bunlara örnek olarak Amazon'un Echo ve Samsung'un SmartThings Hub'ı verilebilir. Bu nedenle IoT, genellikle internete veya başka bir WiFi alıcısına bağlı olan ve merkezi kontrol, programlama ve izlemeye izin veren bir sensöre bağlı cihazlar tarafından çalışır.
IoT kripto paraları nelerdir?
Birçok IoT sistemi dijital cihazlar arasında yapılacak olan finansal mikro-transferlere bağlı olacaktır. Bu da IoT cihazlarının makineler arası (M2M) ekonomiye uyarlanıp aygıtlar arasında insan kontrolü dışında yapılacak para transferlerini doğuracaktır.
Bu olgunun ilk çıktığı zamanlarda birçok kişi Blockchain’in M2M ekonomisi için temel olacağına inanıyordu. Çünkü kripto paralar mikro ödemeler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak daha öncede bahsettiğimiz gibi birçok blok zincir ağının saniyede yapacağı işlem kapasitesi sınırlıdır.
Bununla birlikte, birçok blockchain ağı, işleyebilecekleri saniyede işlem sayısında sınırlı performansa sahiptir. PoW ve PoS Blockchain uygulamalarında ölçeklendirme sınırı olduğundan dolayı çok sayıda IoT cihazın kullanılacağı sistemlerde fazla maliyet yaratması muhtemeldir. Bundan dolayı da büyük ölçekli işletmeler için uygun olmayabilir.