MACD İndikatörü Nasıl Kullanılır?
MACD İndikatörü Nasıl Kullanılır?
MACD İndikatörü Nasıl Kullanılır?
MACD İndikatörü Nasıl Kullanılır?
MACD (Moving Average Convergence Divergence), Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama terimi için bir kısaltmadır.
Bu araç; ister yükseliş isterse de düşüş trendi olsun, yeni bir trend gösteren hareketli ortalamaları tanımlamak için kullanılır.
Sonuçta ticaretteki en büyük önceliğimiz trendin yönünü bulmak, çünkü en çok paranın kazanıldığı yer burasıdır.
Bir MACD grafiğinde, genellikle ayarlar için kullanılan üç sayı görürsünüz.
- Birincisi, daha hızlı hareket eden ortalamayı hesaplamak için kullanılan periyotların sayısıdır.
- İkincisi, daha yavaş hareket eden ortalamalarda kullanılan periyotların sayısıdır.
- Ve üçüncüsü, daha hızlı ve daha yavaş hareketli ortalamalar arasındaki farkın hareketli ortalamasını hesaplamak için kullanılan çubukların sayısıdır
Örneğin, MACD parametrelerini “12, 26, 9” olarak görüyorsanız (bu genellikle çoğu grafik yazılımı için varsayılan ayardır), bunu şöyle yorumlayabilirsiniz:
- 12, daha hızlı hareketli ortalamanın önceki 12 çubuğunu temsil eder.
- 26, daha yavaş hareketli ortalamanın önceki 26 çubuğunu temsil eder.
- 9, iki hareketli ortalama arasındaki farkın önceki 9 çubuğunu temsil eder. Bu, histogram olarak adlandırılan dikey çizgilerle çizilir (yukarıdaki grafikte yeşil çizgiler).
MACD’nin hatlarına gelince yaygın bir yanlış anlama vardır. Çizilen iki hat, fiyatın ortalamaları değildir. İki hareketli ortalama arasındaki farkın hareketli ortalamalarıdır.
Yukarıdaki örneğimizde; daha hızlı hareket eden ortalama, 12 ve 26 dönem hareketli ortalamalar arasındaki farkın hareketli ortalamasıdır.
Daha yavaş hareketli ortalama, önceki MACD hattının ortalamasını çizer. Bu 9 dönem hareketli bir ortalama olacaktır.
Bu, daha hızlı MACD hattının son 9 periyodunun ortalamasını aldığımızı ve onu daha yavaş hareketli ortalamamız olarak çizdiğimiz anlamına gelir. Orijinal çizgiyi daha da düzleştirir, bu da bize daha doğru bir çizgi verir.
Histogram, hızlı ve yavaş hareketli ortalama arasındaki farkı gösterir.
Orijinal grafiğimize bakarsanız, iki hareketli ortalamadan ayrı olarak histogramın büyüdüğünü görebilirsiniz.
Hareketli ortalamalar birbirine yaklaştıkça, histogram küçülür. Bu, daha hızlı hareket eden ortalama “yakınlaşma”, ya da daha yavaş hareket eden ortalamaya yaklaştığından, yakınsama olarak adlandırılır.
Tamam, şimdi MACD’nin ne yaptığını biliyorsunuz. Şimdi size MACD’nin sizin için ne yapabileceğini göstereceğiz.
MACD ile Ticaret Nasıl Yapılır?
Farklı “hızlar” ile iki hareketli ortalama olduğundan, daha hızlı olan, fiyat hareketine daha yavaş olandan daha hızlı tepki verecektir.
Yeni bir trend oluştuğunda, hızlı hat ilk önce tepki verecek ve sonunda yavaş çizgiyi geçecektir. Bu “geçiş” gerçekleştiğinde ve hızlı çizgi daha yavaş çizgiden uzaklaşmaya başladığında, genellikle yeni bir trendin oluştuğunu gösterir.
Yukarıdaki grafikten, hızlı çizginin yavaş çizgiyi aşağıdan yukarıya kestiğini ve yeni bir yükseliştrendini doğru bir şekilde tanımladığını görebilirsiniz.
Bir örneğe bakalım.
Yukarıdaki EUR / USD’nin 1 saatlik grafiğinde, histogram azalırken hızlı çizgi yavaş çizgiyi yukarı kesti çıktı. Bu kısa vadeli düşüşün tersine döneceğini sinyaller.
O zamandan itibaren, EUR / USD yeni bir yükselişe girerken ateş etmeye başladı.
MACD’nin bir dezavantajı var. Doğal olarak, hareketli ortalamalar fiyatın gerisinde kalmaktadır. Sonuçta, bu sadece geçmiş fiyatların ortalamasıdır.
MACD, diğer hareketli ortalamaların hareketli ortalamalarını temsil ettiğinden ve başka bir hareketli ortalama tarafından düzeltildiğinden, biraz gecikme olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak, MACD hala birçok trader tarafından en çok tercih edilen araçlardan biridir.
Çizgiler kesiştiğinde, histogramın geçici olarak ortadan kaybolduğuna dikkat edin. Bunun nedeni, kesişme sırasında çizgiler arasındaki farkın 0 olmasıdır.
Düşüş trendi başladığı ve hızlı çizginin yavaş çizgiden uzaklaştığı için, histogram büyür, bu da güçlü bir trendin iyi bir göstergesidir.