Fibonacci Düzeltmelerinin Destek ve Dirençte Kullanımı
Fibonacci Düzeltmelerinin Destek ve Dirençte Kullanımı
Fibonacci Düzeltmelerinin Destek ve Dirençte Kullanımı
Fibonacci Düzeltmelerinin Destek ve Dirençte Kullanımı
Fibonacci aracı son derece kullanışlı olsa da tek başına kullanılmamalı. Bu bölümde şu ana kadar öğrendiklerimizi alıp birleştirmeye çalışacağız.
Hazırmısınız?
Fibonacci Seviyeleri + Destek ve Dirençler
Fibonacci aracını kullanmanın en iyi yollarından biri, potansiyel destek ve direnç seviyelerini belirlemek ve fibonacci seviyelerine uyup uymadığını görmektir.
Birçok yatırımcı aynı destek ve direnç seviyelerine baktığından bu fiyat seviyelerinde tonlarca siparişin olma ihtimali yüksektir.
Eğer fibonacci seviyeleri var olan destek ve direnç seviyeleri ile aynı ise bu alanlarda fiyatların sıçrama yapma olasılıkları daha fazladır.
Destek ve direnç seviyelerini fibonacci seviyeleri ile nasıl birleştireceğimize bir örnekle bakalım. Aşağıda günlük USD/CHF grafiği yer almaktadır.
Gördüğünüz gibi yükseliş trendine başlamış. Şu yeşil mumlara bir bakın! Siz de yükseliş trenine atlamaya karar verdiniz.
Ama soru şu: “Ne zaman giriş yapacaksınız?”
Fibonacci aracını 11 Ocak 1.0132’deki swing lowdan 19 Şubat 1.0899’daki swing high noktasına çektiniz. Şimdi grafiğiniz fibonacci düzeltme seviyeleriyle oldukça tatlı görünüyor.
Artık sağlam bir giriş yeri bulma olasılığımızı arttıracak bir çerçeveye sahip olduğumuza göre, “Nereden giriş yapmalıyız?” sorusuna cevap verebiliriz.
Biraz geriye baktığımızda, 1.0510 fiyatının geçmişte iyi bir direnç seviyesi olduğunu ve %50 fibonacci düzeltme seviyesine kadar çıktığını görüyorsunuz.
Artık bu direnç kırıldı ve desteğe dönüşebilir, satın almak için iyi bir yer olabilir. %50 fib seviyesinde herhangi bir yere alım emri verdiyseniz oldukça mutlu olabilirsiniz!
Özellikle; 1 Nisan’da destek seviyesini ikinci kez test ederken oldukça gergin anlar yaşanmış olabilir. Fiyat bu destek seviyesinden geçmeye çalıştı ancak altında kapanış yapmadı. Sonunda, swing high seviyesini kırdı ve yükselişine devam etti.
Aynı şeyi bir düşüş trendinde de yapabilirsiniz. Önemli olan, geçmişte ilgi gören fiyat seviyelerini bulmanız.
Eğer bunu yaparsanız, fiyatın bu seviyelerden sıçrama yapma olasılığı yüksek olacaktır.
Neden?
İlk olarak; 1. Dersimizde öğrendiğimiz gibi, daha önceki destek veya direnç seviyeleri alım/satım için iyi alanlardır. Çünkü diğer yatırımcılar da bu seviyeleri şahin gözleriyle göreceklerdir.
İkincisi; birçok yatırımcı Fibonacciyi kullandığını bildiğimiz için, bu fib seviyelerinden kendileri de atlamak isteyebilir.
Fiyatın bu seviyelerden çıkacağına dair bir garanti olmasa da en azından ticaretiniz konusunda daha emin olabilirsiniz. Sonuçta sayılarda güç var!
Bu stratejinin başarılı olmasının sadece ve sadece olasılıklarla ilgili olduğunu unutmayın. Eğer daha yüksek olasılıklı stratejilere sadık kalırsanız uzun vadede daha iyi kar fırsatları yakalarsınız.