Blockchain Oyunları
Blockchain Oyunları
Blockchain Oyunları
Blockchain Oyunları
Bugünün oyun endüstrisi
Günümüzün çevrimiçi oyunların büyük çoğunluğu merkezi bir yapıya sahiptir. Oyunla ilgili tüm veriler yöneticileri tarafından tam olarak kontrol edilen merkezi sunucularda depolanır.
Genellikle veriler, oyuncular tarafından toplanan tüm etkinlikleri ve oyun içi varlıkları (koleksiyonlar, öğeler ve sanal para gibi) kaydeden ve depolayan hesap bilgilerini ve sunucu geçmişini içerir.
Veri tabanı tek bir şirkete ait olduğundan, oyuncuların hesaplarının ve öğelerinin gerçek mülkiyeti yoktur. Ayrıca merkezi sunucuların aşağıda sıraladığımız birçok sınırlaması ve güvenlik açığı vardır:
Teknik sorunlar nedeniyle sunucu arızası
Hackerlar tarafından sisteme sızılması
Oyunun kapanması
Haksız hesap banlaması
Oyun mekaniği ve oranları konusunda şeffaf olunmaması
Oyun ekonomisinde geliştiriciler ve yöneticiler tarafından manipülasyon yapılması
Başka bir deyişle güç oyun şirketlerinin elindedir. Ancak neyse ki blockchain teknolojisi bu sorunların çoğunu ortadan kaldırabilir veya hafifletebilir.
Blockchain ve oyun ilişkisi
Dağıtık veri tabanı olarak kaydedilen oyun içi geçmiş, dijital öğeler ve tokenize edilmiş varlıklar dahil olmak üzere her türlü dijital veriyi doğrulamak ve güvence altına almak için blockchain tabanlı bir sistem kullanılabilir. Ana fikir, oyun şirketlerinin elinde bulunan gücü oyunculara geri vermektir.
Bu şekilde her oyuncu, hesapları ve dijital varlıkları üzerinde tam kontrole sahip olabilir ve bu varlıklarla kendi tasarruflarında ticaret yapabilirler.
Blockchain oyun dünyasını nasıl etkileyebilir?
Şimdi Blockchain teknolojisinin oyun endüstrisini etkileyebileceği muhtemel etki alanlarından bahsedeceğiz.
Gerçek mülkiyet
Yukarıda belirttiğimiz gibi Blockchain tabanlı oyunlar, oyuncuların oyun içi varlıkları üzerinde kalıcı sahiplik ve tam kontrole sahip olmalarını sağlar. Her varlık ERC-721 tokenleri gibi benzersiz, değiştirilemez bir token (non-fungible token-NFT) ile temsil edilir.
Varlıklar oyun içi kartlar, kaplamalar, ekipman ve karakterleri içerebilir. Ancak varlık türünden bağımsız olarak, hepsi dağıtık bir ağ tarafından yönetilen blockchain tokenlerine bağlanabilir.
Merkezi olmayan pazar
Oyun şirketleri, eşya düşme oranını ve oyun içi ekonomisini manipüle etme gücüne sahiptir. Ayrıca item kilitleme veya bağlama, takas edilemez hale getirme gibi tedbirler alabilirler.
Buna karşılık Blockchain ağlarının üzerine inşa edilen oyunlar, oyun içinde merkezi olmayan pazarların kurulmasını sağlar. Merkezsiz pazarlar oyuncular arasındaki güvene duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Tüm oyuncular oyun içi varlıklarını eşler arası olarak serbestçe satın alabilir, satabilir ve ticaret yapabilirler.
Ödemeleri düzene sokma
Blockchain ve akıllı sözleşmeler, transfer ücretlerini düşürme ve finansal işlemleri hızlandırma gücüne sahiptir. Sadece oyuncular (eşler arası) arasındaki işlemler için değil, aynı zamanda oyuncular ve geliştiriciler arasında da her türlü ödemeyi kolaylaştırabilirler.
Oyun çoklu evreni
Oyun içi verileri ve öğeleri blockchain jetonlarına bağlayarak, oyuncular farklı oyunlar arasında varlık ticareti yapabilirler. Bu sistem oyuncular farklı oyunlarla oynarken, başka oyunlarda kazandıkları dijital varlıklarını oynadıkları oyunlarda kullanabilmelerini sağlar.
Oyun öğeleri token kullanılarak temsil edildiğinden, aynı blok zincirinde barındırılan diğer oyun pazarlarında da token ticareti yapabilirler.
Adil oyun alanı
Uygulamaya bağlı olarak, Blockchain açık kaynaklı, merkezsiz ve şeffaf oyun sunucularının oluşturulmasını sağlar. Böyle bir ortamda oyun mekaniği ancak ağın çoğunluğunun mutabık kaldığı yönde değiştirilebilir.
Buna ek olarak blok zincirlerin dağıtılmış doğası, bilgisayar korsanlarının ve dolandırıcıların oyunu kırmasını engeller. Çünkü oyun verileri tek bir veri bankasında değil dağıtık birden çok veri bankasında tutulmaktadır.
Sınırsız oyun
Merkezi bir sunucuda bir oyun olduğunda, geliştiriciler projeyi terk edebilir veya oyunu istediği zaman sonlandırabilir. Blockchain ile, geliştiriciler projeyi terk etse bile oyuncular oyunu oynamaya devam edebilir.
Blockchain ağı çalışmaya devam ettiği sürece oyun hayatta kalır. Bazı durumlarda, projeyi geliştirmeye devam etmek için yeni geliştiriciler de sürece dahil olabilir.
Sınırlamalar
Blockchain teknolojisi oyun ortamı için bir ufuk açıcı olsa da üstesinden gelinmesi gereken önemli zorlukları var. Bunlardan bazıları şunlardır:
Ölçeklenebilirlik. Blockchainler, merkezi yapılara göre çok daha yavaş olduğu için küresel ölçekte benimsenmesi beklenildiği kadar hızlı olmayabilir.
Popülerlik. Yüzlerce blockchain oyunu olmasına rağmen hala rağbet görmemekte. Birçok oyunda az sayıda oyuncu var.
Merkezileştirme. Tüm blockchain tabanlı oyunlar tam anlamıyla merkezi değildir. Bazıları ERC-721 veya diğer blockchain tokenlerini kullanır, ancak esasında merkezi bir sunucuda çalışır.
Basitlik. Blok zincir oyunları, yüksek kalitede grafik, ayrıntı ve gerçekçi oyun deneyimi isteyenler için çok basit kalmaktadır. Bazı istisnalar mevcut evet.
Giriş engelleri. Bir blockchain oyununu başlatmak ve sürdürmek için fon toplamak kolay olmayabilir. Ölçeklenebilirlik sorunları ile birlikte oyuncu eksikliği geliştiricilerin çalışmalarını aksatabilir.
Yarışma. Blockchain oyunları genellikle küçük ve bağımsız gruplar (indie oyunlar) tarafından geliştirilir. Bu takımlar, merkezi dünyanın dev oyun şirketleri ile rekabet etmekte zorlanabilirler.
Blockchain oyunlarına örnekler
Geleneksel Oyun endüstrisi ile karşılaştırıldığında, blockchain oyun kataloğu hala oldukça yeni ve küçük. Buna rağmen Blockchain ağlarının üzerine inşa edilmiş yüzlerce DApps ve oyun var.
Merkezsiz uygulamaların ve oyun platformlarının çoğ Ethereum blockchain'in (Enjin ve Loom gibi) üstünde çalışır. Ancak, EOS, TRON, ONT, NEO, VeChain ve IOST gibi diğer ağlarda geliştirilmekte olan projelerin sürekli büyüyen bir listesi var. Blockchain tabanlı oyunların birkaç örneği şunlardır:
Decentraland (sanal gerçeklik platformu)
Cryptokitties
Tanrılar Zincirsiz (Gods Unchained)
Kripto Kahramanlarım (My Crypto Heroes)
Cheeze Sihirbazları (Cheeze Wizards)
Kripto Uzay Komutanı (Crypto Space Commander)
Mythereum
Axie Sonsuzluk (Axie Infinity)
HiperYılanlar (HyperSnakes)
EOS Hanedanı (EOS Dynasty)
EOS Şövalyeleri (EOS Knights)
Boşluğun ötesinde (Beyond the Void)
Kriptozombiler (CryptoZombies)
Acımasız (Relentless)
HiperEjderler Haydi (HyperDragons Go)
KriptoSavaşları (CryptoWars)