Bitcoin madenciliği nasıl yapılır

 

Madencilik, Bitcoin işlemlerinin doğrulandığı ve blok zincirine eklendiği süreçtir. Madencilerin amacı karmaşık matematik problemlerine geçerli bir çözüm bulmaktır. Bu bulmacaları çözmeyi başaran madenciler yeni bitcoin ve işlem ücretleri ile ödüllendirilir.

 

Bitcoin madenciliği, blockchain'in güvenilir işlemlerle güncel kalmasını sağlar. O zamanlar, güvensiz bir ortamda güven yaratmak için eşsiz bir çözümdü. Bu anlamda madencilik, Bitcoin'in güvenlik modelinin çekirdeğidir.

Madencilik ve karşılığında BTC alma fikri cazip bir anlaşmadır. Bir bilgisayar CPU'su ile madencilik günleri bitmiş olsa da, madencilikle uğraşmak her zaman fiziksel bir makineye sahip olmayı gerektirmez. Ancak madenciliğin sizin için uygun olup olmadığına karar vermeden önce, Bitcoin madenciliğinin nasıl çalıştığını kısaca bakalım.

Bitcoin madenciliği nedir?

Bir kullanıcı yeni bir Bitcoin işlemi oluşturduğunda, diğer ağ kullanıcılarının (düğümlerin) geçerliliğini doğrulamasını ve onaylamasını beklemeleri gerekir. Madenciler yeni, bekleyen işlemlerin toplanmasından ve bunları bir aday bloğa (henüz doğrulanmamış yeni bir blok) gruplandırmaktan sorumludur.

Bir madencinin amacı, aday bloğu için geçerli bir blok hashi bulmaktır. Bir blok hashi, her blok için (nonce) benzersiz bir kimlik olarak işlev gören bir sayı ve harf dizesidir. İşte bir blok hash örneği:

0000000000000000000b39e10cb246407aa676b43bdc6229a1536bd1d1643679

Yeni bir blok hashi oluşturmak için, madencinin önceki bloğun blok hashini, aday bloğunun verilerini ve bir nonce'yi toplaması, ardından hepsini bir hash işlevi aracılığıyla göndermesi gerekir.

Bununla birlikte, madenci – tüm verilerle birlikte – belirli miktarda sıfır ile başlayan bir blok karması üretecek bir nonce bulmalıdır. Sıfırların sayısı madenciliğin zorluğuna bağlı olarak değişir. Geçerli bir blok hashi, madencinin aday bloğunu doğrulamak için gerekli çalışmaları yaptığını kanıtlar.

Bekleyen işlemleri topladıktan ve aday bloklarını oluşturduktan sonra, bir madencinin değiştirebileceği tek şey nonce’dur. Yoğun bir deneme yanılma sürecinde, madencilik makineleri nonce'yi değiştirmeye ve bu bloğa bir çözüm bulana kadar birleştirilmiş verileri birkaç kez hashlemeye devam eder (yani, belirli miktarda Sıfırla başlayan bir hash).

Bir madenci geçerli bir hash bulur bulmaz, aday bloklarını doğrulayabilir ve bitcoin ödüllerini toplayabilirler. Bu aynı zamanda, bu blokta yer alan blockchain işlemlerinin beklemeden onaylanmaya geçtiği andır.

 

 

Bir Bitcoin madencisi ne kadar kazanıyor

Her yeni blok, ilgili madenciye yeni oluşturulan bitcoin (blok sübvansiyonu) artı işlem ücretlerinden oluşan bir blok ödülü sağlar. Blok ödülü neredeyse tamamen blok sübvansiyonundan yapıldığı için, çoğu insan bunu blok ödülü olarak adlandırır (ücretleri hesaba katmadan).

Bitcoin söz konusu olduğunda, blok sübvansiyonu 2009 yılında 50 BTC'DEN başladı ve her 210.000 blokta (yaklaşık dört yıl) yarıya indi. Yarılanma (halving), madencilik ödülünün 2012'de 25 BTC'YE, ardından 2016'da 12.5 BTC'YE ve son olarak 2020'de 6.25 BTC'YE düşürülmesine neden oldu. Bir sonraki yarılanmanın 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor. Mayıs 2021 itibariyle, blok ödülü madencilere blok başına yaklaşık 300.000 dolar veriyor.

Yine de madencilik ekipmanlarını ve karlılığı değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır. Bir madencilik teçhizatının rastgele nonce üretebileceği ve test edebileceği hız, kontrol edilmesi gereken önemli bir parametredir. Bu rakam hash oranı olarak bilinir ve bir Bitcoin madencisinin başarısı için hayati öneme sahiptir. Hash oranı ne kadar yüksek olursa, bu rastgele girdileri o kadar hızlı test edebilirsiniz.

Bir diğer önemli parametre, bir madencilik teçhizatının enerji tüketimidir. Elektriğe, kazanılan madencilik değerinden daha fazla para harcarsanız, karlılık ortadan kalkar.

Bitcoin madenciliğine nasıl başlanır

Bitcoin merkezi olmayan ve açık kaynaklı olduğundan, herkes madencilik yarışına katılabilir. Geçmişte, kişisel bilgisayarınızı yeni bloklar çıkarmak için kullanabilirdiniz. Ancak madencilik zorluğu arttıkça, artık daha güçlü makinelere ihtiyacınız var.

Teorik olarak, yine de kişisel bilgisayarınızla bitcoin madenciliği yapmayı deneyebilirsiniz, ancak geçerli bir karma bulma şansı neredeyse sıfırdır. Hash fonksiyonunun hesaplanması nispeten hızlıdır, ancak büyük miktarda rastgele girdinin hesaplanması çok daha uzun sürer. Bu yüzden şimdilerde karlı bir madenci olmak istiyorsanız özel donanıma ihtiyacınız var.

Hangi madencilik ekipmanlarını kullanmalıyım?

Genel olarak konuşursak, CPU, GPU, FPGA veya ASIC makinesi kullanarak kripto para madenciliği deneyebilirsiniz. Bazı altcoinler hala GPU- ekran kartları ile kazılıyor. FPGA makineleri ayrıca madencilik algoritmasına, zorluğa ve elektrik maliyetlerine bağlı olarak bir seçenek olabilir. Ancak Bitcoin söz konusu olduğunda, ASIC madencilik cihazları en verimli olanıdır.

 

CPU (İşlemci)

CPU'lar, talimatları bir bilgisayarın farklı bölümlerine dağıtmaktan sorumlu çok yönlü bir çip gibi çalışır. CPU'lar artık kripto para birimi madenciliği için verimli değil.

 

GPU (grafik işlem birimi)

GPU'lar farklı amaçlara hizmet edebilir, ancak temel olarak grafikleri işlemek ve bunları bir ekrana çıkarmak için kullanılırlar. Performansı artırmak için karmaşık görevleri birkaç küçük bölüme ayırabilirler. Bazı altcoinler Gpu'larla kazılabilir, ancak verimlilik madencilik algoritmasına ve zorluğuna bağlıdır.

 

FPGA (alan programlanabilir kapı dizisi)

FPGA, çeşitli işlevlere ve uygulamalara hizmet etmek için programlanabilir ve yeniden programlanabilir. Özelleştirilebilir ve Asıc'lerden daha ekonomiktirler, ancak Bitcoin madenciliği için verimleri düşüktür.

 

ASIC (uygulamaya özel entegre devre)

ASIC, uygulamaya özel entegre devreler demektir. Bu da bu bilgisayarların tek bir amaç için tasarlandığı anlamına gelir. ASIC madencilik cihazları tamamen kripto para birimlerine adanmıştır. Asıc'ler Fpga'lardan daha az özelleştirilebilir ve daha pahalıdır, ancak hash oranları ve enerji tüketimi seviyeleri onları Bitcoin madenciliği için en verimli seçenek haline getirir.

 

Bulut madenciliği

Daha teknik adımlardan kaçınmak istiyorsanız, işi donanım ve yazılımı çiftlik sahiplerine bırakarak bir bulut madenciliği çiftliğine de katılabilirsiniz. Genel olarak konuşursak, bulut madenciliği genellikle sizin adınıza başka birinin maden çıkarması için ödeme yapmanızdır. Havuz sahibinin daha sonra karı sizinle paylaşması beklenir. Bununla birlikte bu seçenek çok risklidir, çünkü yatırımınızdan geri dönüş alacağınızın garantisi yoktur. Birçok bulut madenciliği hizmetinin dolandırıcılık olduğu ortaya çıktı, bu yüzden dikkatli olun.

 

Son olarak

Bitcoin madenciliğinin nasıl çalıştığına dair temelleri öğrendiniz. Doğru donanım ve yazılım kombinasyonu ile herkes madenciliğe başlayabilir ve Bitcoin ağının güvenliğine katkıda bulunabilir. Madenciliğin size uygun olmadığını düşünüyorsanız yine de bir Bitcoin düğümü çalıştırarak ağa katkıda bulunabilirsiniz. Düğüm çalıştırmanın amme hizmeti olduğunu, karşılığında para almayacağınızı tekrar hatırlatalım.

Karlı madencilik için ilk yatırım çok yüksektir ve birçok risk söz konusudur. Getirileriniz ayrıca piyasa koşullarına ve enerji fiyatları ile donanım iyileştirmeleri gibi dış faktörlere de bağlı olacaktır. Bir madencilik teçhizatına para harcamadan önce derinlemesine araştırma yaptığınızdan emin olun.