Tahvil, orta ve uzun  vadeli borç para sağlamak amacıyla anonim şirketler, devlet veya kamu kuruluşları tarafından nominal değerleri eşit ve ibareleri aynı olmak üzere çıkartılan borç senetleridir. Türkiye’de Anonim Şirketler tarafından çıkartılan tahviller Ticaret Kanunu hükümlerine, devlet ve kamu kurumları tarafından çıkartılanlar da özel kanunlara tabidirler.

Hükümetler, belediyeler veya çokuluslu şirketler gibi kuruluşlar çok fazla fona ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden çoğu zaman sizin gibi bankalardan veya bireylerden borç almaları gerekir.

Devlet tahvili aldığınız zaman, hükümet sizden borç almış olur.

“Hisse senedi sahibi olmanın aynısı değil mi?” Diye merak ediyor olabilirsiniz.

Önemli bir fark tahvillerin tipik olarak tanımlanmış bir vadeye sahip olmalarıdır  ki buradaki mal sahibi, önceden belirlenen bir tarihte, ödünç aldığı parayı geri öder.

Ayrıca yatırımcının bir şirketten tahvil alması durumunda, belirli zaman aralıklarında tahvil getirisi olarak da bilinen belirli bir getiri oranı üzerinden ödeme yapılır.

Bu periyodik faiz ödemeleri genellikle kupon ödemeleri olarak bilinir.

Tahvil getirisi, tahvil sahibine tahvilin ödediği faiz oranını veya tahvil faizini ifade eder.

Şimdi  tahvil fiyatları ve tahvil getirileri ters olarak ilişkilidir. Tahvil fiyatları yükseldiğinde, tahvil getirileri düşer ve tersi de geçerlidir.

İşte hatırlamanıza yardımcı olacak basit bir örnek:

 

Buna ne dersiniz?

 

 

Bir dakika bekle… Bu, piyasalarda ne işimize yarayacak?

Şimdilik bu soruyu göz ardı edelim.

Her zaman piyasalar arası ilişkilerin para birimi fiyat hareketini düzenlediğini unutmayın.

Tahvil getirileri, bir ülkenin borsalarının gücünün mükemmel bir göstergesidir ve bu da ülkenin para birimine olan talebi artırmaktadır.

Örneğin, ABD tahvil getirileri ABD borsalarının performansını ölçer ve böylece ABD dolarına olan talebi yansıtır.

Şu senaryoya bakalım: Hisse senedi yatırımlarının riski konusunda endişe duyulduğunda tahvil talebi artar.

Güvenli yatırıma giden bu kaçış tahvil fiyatlarını arttırır ve ters ilişki sayesinde tahvil getirilerini de düşürür.

Giderek daha fazla yatırımcı hisse senedi ve diğer yüksek riskli yatırımlardan uzaklaştıkça ABD tahvili ve güvenli liman ABD doları gibi “daha ​​az riskli enstrümanlar” için artan talep fiyatlarını daha da artırıyor.

Devlet tahvil getirileri, ülkenin faiz oranlarının ve beklentilerinin genel yönünün bir göstergesi olarak hareket etmektedir.

Örneğin, ABD’de 10 yıllık Hazine notuna bakabilirsiniz.

Yükselen bir getiride dolar boğadadır. Düşen getiride dolar ayıdadır.

Bir tahvilin getirisinin yükselip düşmekte olduğu konusundaki temel dinamiği bilmek önemlidir.

Faiz oranı beklentilerine dayanabilir VEYA hisse senedi gibi riskli varlıklardan, tahvil gibi daha az riskli varlıklara doğru akan sermaye anlarındaki piyasa belirsizliğine ve “emniyetli yatırıma kaçışa” dayalı olabilir.

Yükselen tahvil getirilerinin genellikle bir ülkenin para biriminin değerini nasıl etkilediğini anladıktan sonra, bunun forex ticaretine nasıl uygulanabileceğini öğrenmek için sabırsazlanıyorsunuz değil mi? Sabır genç Padawan!

Döviz ticaretindeki hedeflerimizden birinin (bol miktarda pip yakalamanın yanı sıra!), zayıf olan ekonomileri karşılaştırarak güçlü para birimleriyle birleştirmek olduğunu hatırlayın.

Bunu yapabilmek için Tahvil getirilerini nasıl kullanabiliriz?