Stop-Loss Seviyesini Fibonacci ile Belirleme
Stop-Loss Seviyesini Fibonacci ile Belirleme
Stop-Loss Seviyesini Fibonacci ile Belirleme
Stop-Loss Seviyesini Fibonacci ile Belirleme
Eğer fib seviyelerinde kar elde ettiyseniz, kar kaybını önlemek için kesinlikle stop loss (zarar-durdur seviyesi) yerleştirmelisiniz.
Nereden giriş yapacağınız ya da nereden kar alacağınızı bilmeniz kadar zararı nerede durduracağınızı bilmeniz de oldukça önemlidir.
İp uçları olmadan sadece fib seviyelerine dayalı işlem yapamazsınız. Hesabınız erir gider ve sonsuza dek fibonacciyi suçlayabilirsiniz.
Bu derste, fib seviyelerini kullanarak stop-loss ayarlamak için birkaç teknik öğreneceksiniz. Bu teknikler zararı durdurma seviyelerini ve arkasındaki mantığı belirlemenin basit yollarıdır.
1.YÖNTEM: Stopu bir sonraki fib seviyesine yerleştirmek.
Eğer %38.2 fib seviyesinden giriş yapmayı planlıyorsanız, stopu %50 seviyesinin biraz üstüne yerleştirmelisiniz.
Eğer fiyatın %50 seviyesinde tutunacağını hissediyorsanız, stopu %61.8 seviyesinin biraz üstüne yerleştirmelisiniz.
Basit değil mi?
Fibonacci düzeltme seviyelerine bakarak incelediğimiz EUR/USD grafiğine göz atalım.
Eğer %50 seviyesinden şort pozisyon aldıysanız, stop loss seviyenizi %61.8 fib seviyesinin biraz üstüne yerleştirebilirsiniz. Bu zarar durdurma yönteminin ardındaki mantık, %50 seviyesinin direnç noktası olduğuna olan inancınızdır. Bu nedenle fiyat bu seviyeden sonra yükselecek olursa, kurduğunuz mantık geçersiz hale gelecektir.
Bu yöntemi uygulamakla ilgili problem, tamamen doğru yerden giriş yapmanıza bağlıdır.
Piyasa aniden artabilir, stopunuza vurabilir ve sonunda tekrar sizin tahmin ettiğiniz yere dönebilir. Bunun sonucunda kafanızı duvarlara vurabilirsiniz.
Bunların başınıza gelebileceği konusunda sizi uyarıyoruz. Bu yüzden kayıpları sınırlandırdığınıza emin olun ve trend yönünde hareket edin.
Kısa vadeli işlemler için bu tür stop yerleştirme yöntemi en iyisi olabilir.
2.YÖNTEM: Stopunuzu son swing high/low seviyesine yerleştirmek.
Biraz daha güvende olmak istiyorsanız, stop loss belirlemenin diğer bir yolu da onları son swing high veya swing low seviyelerini geçecek şekilde ayarlamaktır.
Bu tarz bir stop loss yerleşimi, ticaretinizde daha fazla nefes almanızı sağlayacak ve piyasanın ticaretiniz lehine daha fazla şans vermesini sağlamış olacak.
Piyasa fiyatı, swing high veya swing low değerini aşacak olursa trendin tersine döndüğünü gösterebilir. Bu, ticaret fikrinizin geçersiz olduğu ve atlamak için geç kaldığınız anlamına gelir.
Daha geniş stop loss belirlenmesi uzun vadeli işlemler için geçerlidir. Bunu daha sonra öğreneceğiniz ölçeklendirme yöntemine de dahil edebilirsiniz.
Tabi ki daha geniş stop seviyenizi, pozisyonunuzun boyutuna göre ayarlamanız gerekir. Aynı pozisyon büyüklüğüne göre işlem yapma eğilimindeyseniz, özellikle önceki fib seviyelerinden birine girdiğinizde büyük kayıplara uğrayabilirsiniz.
Bu yöntem, potansiyel getiriyle orantılı olmayan geniş bir stop-loss seviyesine sahip bir kullanımda bazı olumsuz ödül-risk oranlarına yol açabilir.
Peki hangi yol daha iyi?
Gerçek şu ki, daha iyi bir giriş bulmak için fibonacci aracını destek-direnç, trend çizgileri ve mum kalıplarıyla birleştiriyorsak; iyi bir stop noktası için de bu araçlarla ilgili bilgilerinizi kullanmak en iyisidir.
Ancak birden fazla aracı bir araya getirerek ticaretinizi lehinize çevirebilir, daha iyi bir çıkış noktası, ticaretiniz için daha geniş bir soluk alma alanı ve muhtemelen daha iyi bir ödül-risk oranı sağlayabilirsiniz.