Fibonacci Düzeltmelerinin Japon Mumlarıyla Kullanımı
Fibonacci Düzeltmelerinin Japon Mumlarıyla Kullanımı
Fibonacci Düzeltmelerinin Japon Mumlarıyla Kullanımı
Fibonacci Düzeltmelerinin Japon Mumlarıyla Kullanımı
Artık Fibonacci aracını destek direnç seviyeleriyle ve trend çizgileriyle birleştirerek basit ama harika bir ticaret stratejisi oluşturabileceğinizi öğrendiniz.
Ama daha işimiz bitmedi!
Bu derste, fibonacci geri çekilme seviyelerini daha önce öğrendiğimiz mum kalıplarıyla nasıl birleştireceğinizi öğreteceğiz.
Fibonacci geri çekilme aracını mum kalıplarıyla birleştirirken kapsamlı mum kalıpları arıyoruz.
Eğer alış veya satış baskısının tükendiğini anlayabilirseniz, bu fiyat trendinin devam edeceğine dair size ip ucu verebilir.
Biz bunlara “fibonacci mumları” veya “fib mumları” olarak adlandırıyoruz. Oldukça çekici değil mi? Bunu daha net görebilmek için bir örneğe göz atalım.
Aşağıda 1 saatlik EUR/USD tablosu yer almaktadır.
Parite geçen hafta düşüş trendine başlamış görünüyor, ancak hareket biraz duraklamış gibi.
Bu düşüş trendine girme şansın olacak mı? Fibonacci aracını almanın ve işe koyulmanın zamanı geldi!
Tabloda görebileceğiniz gibi, 3 Mart 1.3364’deki swing highı ve 6 Mart 1.2523’deki swing lowu seçtik. Hafta sonu olduğu için biraz sakinleşmeye ve hafta başında grafiği gördüğünüzde giriş yapmaya karar vermek istediniz.
Oha! Grafiği açtığınızda EUR/USD paritesinin kapanış fiyatından oldukça yukarıda olduğunu gördünüz.
%50 fib seviyesine tutunduğunda, alıcılar fiyatı biraz daha yükseltti. Beklemeyi ve %61.8 fib seviyesine tutunup tutunmayacağını görmeye karar verdiniz.
Sonuçta son mum fazlasıyla boğa mumu oldu! Kim bilir, fiyat artışına devam edebilir!
Peki, şuna bakar mısın? Uzun bacaklı bir doji %61.8 fibonacci düzeltme seviyesine doğru bir tokat attı. 2. Derste hatırlarsanız bunun “ayrıntılı bir mum” olduğunu bilirsiniz. Satın alma baskısı azaldı mı? Fibonacci seviyesinde direnç var mı? Mümkün. Diğer traderlar da muhtemelen fib seviyesine bakıyorlardı.
Short pozisyon zamanı mı? Asla kesin olarak bilemezsiniz (risk yönetiminin bu kadar önemli olmasının sebebi de budur), ancak trend dönüş olasılığı oldukça yüksek görünüyor.
Dojinin oluşmasından kısa bir süre sonra short pozisyon açmış olsaydın ciddi karlar yapabilirdin. Dojinin oluşmasından sonra, fiyat aşağı doğru gitmeden önce biraz bekledi. Şu kırmızı mumlara bir bak!
Alıcılar oldukça yorgun görünüyorlardı, bu da satıcıların kontrolü ele geçirmelerini sağladı.
Sonunda fiyat swing low seviyesine geri döndü.
Fibonacci düzeltme seviyelerinin işe yarayacağını teyit edebileceklerinden, “fib mumları”nı bulmak gerçekten faydalı olabilir. Fib mumları bu fiyatta gerçekten bir direnç ya da destek olduğunu fazlasıyla teyit eder.
Bir bölgeye baktığınızda, belirli bir düzeyde olmadığımızdan desteğin veya direncin devam edip etmeyeceği konusunda bazı endişeleriniz olabilir. İşte burada mum oluşumları ile ilgili bilgilerinizi kullanabilirsiniz.
Bir sipariş vermeden önce, fibonacci düzeltme seviyelerinin hemen altında veya üzerinde bir fib mumunun oluşmasını bekleyebilirsiniz. Eğer bir fib mumu oluşursa, artık fiyatın bu seviyelerde tutunabilmesine onay aldığınız için ticarete başlayabilirsiniz.