Faiz Arbitrajı Ne Zaman İşe Yarar?

Faiz arbitrajı yatırımcılar, yüksek getirili karlar almak için düşük getirili para birimleri satmak konusunda riskli ve iyimser düşündüğü zamanlarda işe yarar.

Bu, camın yarısını dolu gören bir iyimser gibi bir şey. Mevcut durum ideal olmasa da, işlerin daha iyi olacağına inanıyor.

Aynı şey faiz arbitrajı için de geçerli.

Ekonomik koşullar iyi olmayabilir, ancak satın alınacak para biriminin görünümü olumlu olmalı.

Bir ülkenin ekonomisinin görünümü, Angelina Jolie ya da Brad Pitt kadar iyi görünüyorsa, merkez bankası enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını yükseltmesi gerekecek.

Bu, alım satım ticareti için iyidir çünkü daha yüksek faiz oranı, daha büyük faiz oranı karı anlamına gelir.

 

Faiz arbitrajı ne zaman yapılmaz?

Öte yandan, bir ülkenin ekonomik beklentileri çok iyi görünmüyorsa kimse o ülkenin parasına yatırım yapmak istemez.

Özellikle de piyasa, merkez bankasının ekonomilerine yardımcı olmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini düşünüyorsa.

Basitçe söylemek gerekirse faiz arbitrajı, risk iştahı düşük olduğu zamanlarda alım satımlarda en iyi sonucu verir.

Risk iştahı YÜKSEK (yani daha yüksek getirili paraları satmak ve daha düşük getirili para birimlerini  satın almak) olduğunda, faiz arbitrajı işlemleri iyi sonuç vermez.

Risk iştahı düşük olduğunda, yatırımcıların riskli girişimlerde bulunma olasılığı daha düşüktür.

Bunu perspektife koyalım.

Ekonomik şartların bozulduğunu ve ülkenin resesyona doğru gittiğini düşünelim. Komşunuzun kendi parasıyla ne yapacağını düşünüyorsun?

Komşunuz muhtemelen düşük getirili ancak güvenli bir yatırım seçecek ve daha sonra başka bir yere koyacaktır. Yatırımınız “güvenli” olduğu sürece geri dönüşün düşük olmasının önemi yoktur.

Verimlilikten ziyade parayı korumak bu şartlarda daha önemlidir.

Komşunun yaptığı şu yüzden mantıklıdır. Komşunuz işini kaybetme ya da işlerin  daha da kötü gitmesi durumunda acil durum planına sahiptir.

Büyük yatırımcıların psikolojisi, yandaki komşunuzdan çok farklı değil.

Ekonomik koşullar belirsiz olduğunda, yatırımcılar yatırımlarını ABD doları ve Japon yeni gibi düşük faiz oranları sunan güvenli liman para birimlerine yatırma eğilimindedir.

Bu, faiz arbitrajının zıt kutbudur. Sermayenin güvenli varlıklara doğru akması, düşük faizli paraların yüksek faizli olanlara karşı değer kazanmasına neden olmaktadır.

Örneğin Türkiye için risk iştahı yükselirse hisse senetlerinde volatilite alım yönünde artar, faiz ve kurda düşüş görülebilir. Tersi olduğunda ise faiz ve kurda yükseliş görülebilir.