Japonya
Japonya
Japonya
Japonya
Konichiwa! Doğu Asya’da yer alan Japonya, 6.852 adalık bir takımadadır, ancak kara kütlesinin büyük bir kısmı en büyük 4 ada tarafından oluşmaktadır.
Nispeten küçük bir ülke olmasına rağmen Japonya’nın başkenti Tokyo, 36 milyon nüfusu ile dünyanın en büyük kent nüfusuna sahip çalışkan bir şehirdir.
Ayrıca Japonlar yoğun nüfuslu olsa da, en yüksek yaşam standartlarından birine ve ortalamada en uzun yaşam ömrüne sahiptirler.
Japonya aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ve teknoloji dostu ülkelerinden biridir. Karaoke, Gameboy veya Toyota olmadan bir dünya hayal edebiliyor musunuz?
Japonya’nın adını oluşturan Japonca karakterlerin güneş kaynaklı olduğunu ve Japonya’nın “Yükselen Güneş Ülkesi” olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz?
• Komşular: Rusya, Kore, Çin
• Boyut: 377.944 km²
• Nüfus: 126.659.683 (10.)
• Yoğunluk: Km² başına 335,3 kişi
• Başkent: Tokyo (nüfus 35.000.000)
• Devlet Başkanı: İmparator Akihito
• Hükümet Başkanı: Başbakan Shinzō Abe
• Para Birimi: Japon Yeni (JPY)
• Ana İthalatlar: Petrol, sıvı doğal gaz, giyim, yarı iletkenler, kömür, ses ve görüntü cihazları
• Ana İhracat: Motorlu araçlar, yarı iletkenler, demir ve çelik ürünleri, otomobil parçaları, Suzuki Ichiro, Sony PlayStation, Samuray kılıçları, Bay Miyagi
• İthalat Ortakları: Çin% 21.3, ABD% 8,8, Avustralya% 6,4, Suudi Arabistan% 6,2, BAE% 5, Güney Kore %4,6, Katar% 4
• İhracat Ortakları: Çin% 18,1, ABD% 17.8, Güney Kore% 7.7, Tayland% 5.5, Hong Kong% 5.1
• Saat Dilimi: GMT +09
• Web sitesi: http://kantei.go.jp
Ekonomik Genel Görünüş
Dünyanın video oyun başkenti olmasının yanı sıra, Japonya 2016’nın en büyük üçüncü ekonomisi.
II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana, ülke dağlık ve volkanik olmasına rağmen hızlı bir ekonomik büyüme yaşamıştır.
Japonya’daki doğal kaynaklar sınırlıdır. Bu kaynak eksikliğini telafi etmek için, Japon ekonomisi ihracata bağımlı hale geldi ve ihracat 2013 yılında 697 milyar dolardan fazla oldu!
Bu rakam, sadece ülke ihracatının %14’ünü oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda dünyanın altıncı en büyüğü yapar!
Son zamanlarda Japonya, Çin’in kitlesel büyümesinin meyvelerini yiyor. Çin hızla büyüdüğü ve Japon mallarına olan talebini arttırdığı için, Japonya bu dev ekonomiden fazlasıyla nemalanmaktadır.
Japonya’nın sadece harika bir mutfağı yok (tempura ve suşi nasıl yenmesin ki?!), aynı zamanda dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri olan Tokyo’ya da ev sahipliği yapıyor!
Filmlerde gördüğünüz gibi, Japon işadamları ciddi bir iş ahlakına sahip! Tokyo’daki muazzam para akışından dolayı, tüccarlar ve yatırımcılar Japonya’yı Uzak Doğu’da olup bitenleri öğrenmek adına ana merkez olarak kabul ederler.
Para ve Maliye Politikası
Japonya Merkez Bankası (BOJ) 1800’lü yılların sonlarından beri işlemlerine devam ederken, sadece kısa bir süre önce Maliye Bakanlığı’ndan (MOF) bağımsızlık kazanmıştır. 1998’de Japon hükümetinin BOJ’in para politikası üzerindeki kontrolünü sağlayan yasaları geçirmesiyle…
Maliye Bakanlığı’nın (MoF) hala ikisi arasında gerginliğe ve sürekli farklılıklara yol açan döviz politikasından sorumlu olduğunu unutmayın.
Normalde, hükümet ve merkez bankası birbirinden bağımsızdır – birinin diğeri üzerinde etkisi olmamalıdır. Japonya için durum böyle değil.
BOJ hükümetten bağımsızlık kazanmış olsa da, gerçekten “geminin kaptanı kim” sorunu devam ediyor.
Maliye Bakanlığı, hükümetin döviz ticareti hedeflerini yakalamasına yardımcı olacak politikaları geçirmesi için halen Merkez Bankasına baskı kurmaktadır.
Diğer merkez bankalarına benzer şekilde, BOJ’ın ana hedefi fiyat istikrarıdır. BOJ’daki ninja bankacıları, hedeflerine ulaşmak için açık piyasa işlemlerini ve faiz oranlarını değiştirir.
BOJ hakkında bilmeniz gereken bir şey, faiz oranını % 0,00 ila % 0,10 arasında düşük seviyelerde tuttuğudur.
Oran zaten çok düşük olduğundan, merkez bankası büyümeyi teşvik etmek veya likidite yaratmak için oranı azaltamaz.
Örneğin, deflasyonla mücadele çabalarında BOJ, alışılmışın dışındaki parasal genişleme tedbirleriyle piyasaları parayla doldurmuştur.
Parasal genişleme tedbirleri, merkez bankaları tarafından, devlet tahvillerinin satın alınması yoluyla likidite ve para arzının artırılması amacıyla yapılan hamlelerdir.
Buna bazen “para basmak” denir çünkü merkez bankası, devlet hisselerini geri almak için tam anlamıyla yeni paralar basar.
Teoride BOJ, para arzındaki artışın borç verme ve harcamalarda artışa yol açacağına inanmaktadır.
Yıllar geçtikçe Japonya, BOJ’in devlet tahvil ve bonolarını almasına veya satmasına izin veren çeşitli programlarla ekonomide akışkanlığı sağlayarak piyasalarda likidite oluşturdu.
JPY’yi Tanımak
Yen o kadar netti ki, başka bir şey olmak istemiyordu. Yen diye döviz piyasasına geldi ve hala yen deniyor.
Yen, yen, yen.
Ayrıca, özellikle EUR, GBP ve AUD gibi para birimi çiftlerine bağlanır.
Kendi ağzından tanıyalım.
Yatırımcılar Japonların suşiyi sevmesi gibi beni seviyor.
USD ve EUR’dan sonra JPY en çok işlem gören para birimidir ve USD / JPY de en çok işlem gören 2. döviz çifti olarak sıralanır.
Japonya’nın uluslararası ticarette oynadığı rol nedeniyle, uluslararası işlemleri tamamlamak için JPY’ye ihtiyaç var.
Asyalı hisleri için hazır mısın?
Yatırımcılar Asya’yı düşündüklerinde, bilinçaltında Japonya’yı düşünürler. Tokyo, dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri olması sebebiyle Asya’da genellikle neler olup bittiğini temsil eder.
Japonya normalde diğer Asya güçlerinin önemli bir ticaret ortağıdır. Eğer işletmeler Asya’da iyi iş yapıyorsa, bu normalde Tokyo’daki ana borsa olan Nikkei tarafında görülür.
Ben her zaman yoldayım…
Asya oturumu sırasında yayımlanan Japon raporları ile, yen seansının Asya oturumu sırasında (0:00 GMT) aktif olması doğaldır.
Yen, hangi ekonomik verilerin piyasaya sürüldüğüne bağlı olarak diğer oturumlarda da aktif olabilir. Bu beklenen bir şey! – Japon kültürünün bir parçası, saatlerce çalışıyorlar!
… Ama hep ucuz heyecanlar içindeyim!
Faiz arbitrajı yapan yatırımcılar, yukarıda bahsettiğimiz borçlanma faizleri çok düşük olduğundan finansman sağlamak istedikleri zaman yeni tercih eder.
Japonlar benzer düşünmeye eğilimlidir.
Japon varlık yöneticileri aynı yatırım kararlarını verme eğilimindedir. Bu, yüksek korelasyonlu pozisyonlara yol açar, bu da trendlerin tespitini kolaylaştırır.
Ben kırılmaya eğilimliyim…
Yen çiftlerinin bir özelliği, uzun bir süre konsolide olma eğilimi, sonra yön değiştirmesi, bir kez daha konsolidasyon, sonra bir kez daha kırılmasıdır!
Gözlerinizi ve kulaklarınızı hazır tutun çünkü bunun ne zaman olabileceğini asla bilemezsiniz!
… Ve Çin’le aşk-nefret ilişkisi var
Çin’in dünyada büyük bir güç olarak ortaya çıkmasıyla birlikte, JPY üzerindeki etkisi büyümeye devam ediyor. Çin ekonomisinde daha fazla büyümeye işaret varsa, JPY için talebi etkileyebilir.
Nasıl yani?
Söylediğimiz gibi, Çin, Japonya’nın büyük ticaret ortaklarından biridir. Doğal olarak, Çin şirketleri patladıktan sonra, Japonya’dan daha fazla sipariş vermeleri gerekecek.
Bu da JPY’ye olan talebi artırarak değer kazanmasına neden olacak.
JPY için Önemli Ekonomik Göstergeler
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla – Bu, Japonya’nın ekonomik faaliyetini ölçer. Ekonominin Fuji Yanardağındaki kırmızı sıcak bir lav gibi mi yoksa harakiri sürecinde mi olduğunu gösterir
Tankan Araştırmaları – Bu raporlar, geniş bir endüstri yelpazesinden anket yöneticilerini ekonomi hakkındaki görüşlerini sorgulamaktadır. Yükselen duyarlılık (0.0’ın üzerindeki puanlar), Japon işadamlarının faaliyetlerinde bir artış beklentisini gösterir. 0.0’ın altındaki puanlar aksini belirtir.
Ticaret Dengesi – Japon ekonomisi ağır bir şekilde ihracata bağımlıdır. Düşen ihracat rakamları ekonomik aktivitede sert düşüşe neden olabilir.
İşsizlik Oranı – Japonya’daki işsizlik oranını ölçer. Yüksek işsizlik, tüketici harcamalarında bir düşüşe neden olabilir – video oyunlarını ve animelerini nasıl karşılayacaklar?
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) – Geçmişte Japonya Merkez Bankası, deflasyonla mücadele için hareket etmekten korkmadıklarını gösterdi. Eğer trendler samuray kılıç ve shurikens fiyatlarının düşmeye devam edeceğini gösteriyorsa, BOJ tarafında bazı sürpriz hareketler görülebilir.
Akıllı Makine Siparişleri – Japonya’nın ihracatının büyük bir bölümü makine siparişlerinden oluşuyor. Akıllı makine siparişlerindeki artış veya düşüş, Japon ticaretinin mevcut durumunu yansıtabilir.
JPY’yi Ne Harekete Geçiriyor?
Yatırım Hareketleri
Düşük faiz oranları nedeniyle, JPY diğer ülkelerdeki yatırımlar için iyi bir fon kaynağı olarak görülür.
Tüccarlar ve yatırımcılar korkarsa, daha yüksek getirili varlıklardaki pozisyonlarını gevşetmeye başlayabilirler.
Tüccarlar bu riskli pozisyonlarını (faiz arbitrajı) gevşetmeye başladıklarında, parayı geri alarak JPY şort pozisyonlarını geri alımla kapatmak zorunda kalır.
BOJ etkisi
Bu sefer planlı açıklamalardan değil parasal müdahaleden bahsediyoruz!
BOJ ve MoF, döviz piyasalarına özel dikkat göstermektedir. Japon ekonomisinin ihracata çok bağımlı olmasıyla birlikte, yen’in değeri ticarette önemli bir rol oynamaktadır.
BOJ, JPY’nin çok fazla değer kazanmasını istemiyor çünkü Japon ihracatını nispeten daha pahalı hale getirecektir.
JPY’nin değerini düşük tutarak, Japon ürünlerine yönelik talebi canlandırabilir ve bu da ekonomiye fayda sağlayacaktır.
USD/JPY Ticareti
USD / JPY, ABD Doları cinsinden işlem görmektedir. Standart lot büyüklükleri 100.000 adet USD ve mini lot büyüklüğü 10.000 adettir. Birçok broker artık 1 ünite kadar düşük kişiselleştirilebilir lot boyutları sunuyor.
Çiftin değerindeki değişim, karşı taraf olan Japon yeninden elde edilir. Unutmayın, yen çiftleri için 0.01 ondalık basamaktır. Yani, 95.00’dan 95.01’e kadar USD / JPY değerinde bir değişim 1 piplik bir harekettir.
Herhangi bir döviz çiftinde olduğu gibi, değerdeki değişim karşıt para birimiyle ifade edilir. Kar ve zarar Japon yeninde hesaplanır ve daha sonra hesabınızın bulunduğu para birimine dönüştürülür.
Standart bir lot pozisyon büyüklüğü için, her pip hareketi 1.000 JPY değerindedir.
Bir mini lot konum boyutu için, her pip hareketi 100 JPY değerinde.
Örneğin, USD / JPY’nin mevcut döviz kuru 95.00 ise ve bir standart lotla işlem yapmak istiyorsanız, bir pip 10.52 USD’ye denk gelir.
Marj hesaplamaları ABD doları cinsindendir. Örneğin, 100: 1’lik bir kaldıraçla, hesabınızda 100.000 USD / JPY işlem yapmak için 1.000 ABD Doları ödenmesi gerekir.
USD / JPY Ticaret Taktikleri
USD / JPY, birkaç gün sürebilen kısa ve orta vadeli trendleri takip etme eğilimindedir. Swing ticaretini sürdürüyorsanız, yani bir günden fazla süreli ticaret yapıyorsanız, geri dönüşlere girmeyi deneyebilirsiniz.
Fiyat bir kez konsolide olmaya başladığında, pozisyonunuzu kapatabilir ve başka bir trendin gelişmesini bekleyebilirsiniz. Fiyat kırıldığında, yatırımcıların tekrar trendin üzerine sıçraması nedeniyle sürekli bir hamle göreceğinize dikkat edin.
Hatırlanması gereken diğer bir nokta ise, Japon sanayi şirketlerinin emirlerini normal olarak 100.00 veya 90.50 gibi yuvarlak rakamlarla belirlemeleridir.
Kısa vadeli destek ve direnç seviyeleri olarak çalışacaklarından bu yuvarlak rakamları dikkatle takip etmelisiniz.
Son olarak, EUR / JPY ve GBP / JPY gibi diğer yeni çiftleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Bu çaprazlardan birinin önemli bir teknik seviyeyi kırmak üzere olduğunu görürseniz, JPY için pusuda bekleyenler çok güçlü bir trend başlatacaktır.