Duygular Piyasayı Nasıl Etkiler
Duygular Piyasayı Nasıl Etkiler
Duygular Piyasayı Nasıl Etkiler
Duygular Piyasayı Nasıl Etkiler
Uzun vadede, şirket değerlemeleri hisse senedi fiyatlarını yönlendirebilir, ancak kısa vadede fiyatlara yön veren piyasa duyarlılığıdır. Bu, uzun vadeli yatırımcıların cazip giriş noktaları bulmalarını sağlayacağı gibi kısa vadeli tacilerin de hem pozisyonlara girip hem de çıkmaları için gerekli seviyleri gösterir.
Piyasa duyarlılığı analizi, temel, kantitatif(algoritmik) ve teknik analizi tamamlamak için etkili bir şekilde kullanılabilen ve sürekli gelişen bir tekniktir. Duyarlılık analizi, piyasa psikolojisinin etkilerini ticaret sisteminize dahil etmenin başarılı yöntemlerinden biridir. Gözleme dayalı kanıtlar, yatırımcı duyarlılığının gelecekteki fiyat hareketlerinin en güvenilir göstergelerinden biri olduğunu göstermektedir.
Piyasa duyarlılığı, yatırımcıların genel olarak finansal piyasalara ve özel olarak da belirli sektörlere veya varlıklara karşı tutumunun ve ruh halinin niteliksel bir ölçüsüdür. Olumlu ve olumsuz duygular, fiyat hareketini yönlendirir ve aynı zamanda spekülatörler ve uzun vadeli yatırımcılar için ticaret ve yatırım fırsatları yaratır.
Duyarlılık analizi belirli bir zamanda piyasa psikolojisini oluşturan toplu kamuoyu görüşleri, beklentileri, hisleri, ruh hali veya bakış açısı olarak tanımlanabilir. Piyasa duyarlılığı tam olarak tanımlanamadığı veya ölçülemediği için, duyarlılık analizi yapmanın belirli bir doğru veya yanlış yolu yoktur. Yine de, piyasa duyarlılığını yansıtan diğer göstergeleri kullanmanın ve birleştirmenin yolları vardır.
Kısa vadede piyasalar özellikle korku ve açgözlülük olmak üzere duygular tarafından yönlendirilir. Spekülatörler ve yatırımcılar karar alırken genellikle psikolojilerini kontrol edemezler. Kaçırma korkusu, FOMO, yatırımcıların gerçekte hiç temeli olmayan varlık fiyatlamasına kanmasına sebep olur. Bu durumda, varlık iyi bir yatırım olduğu için değil, treni kaçırmamak için pozisyona girerler. Ayı piyasalarında, yatırımcılar genellikle hisse senetlerini değerlerinin çok altında satarlar, çünkü artık daha fazla kaybetmenin acısını hissetmek istemezler. Kısaca ver kurtul moduna girererler.
Bunların ikisi de duyguların yatırımcıları rasyonel olmayan kararlar almaya nasıl zorladığına örnekleridir. Aynı zamanda, aşırı güven veya korkunun piyasalardaki büyük dalgalanmaları da açıklar. Duyarlılık, piyasa tavanlarından hemen önce en yüksek ve çöküşlerden hemen önce en düşük seviyededir. Yatırımcılar, duyarlılık analizi yaparak piyasanın rasyonel mi yoksa duygularıyla mı hareket ettğini anlayabilir, hisse senedi fiyatlar değişimlerinin sebebini öğrenmeden önce duyarlılık değişimlerini yakalayabilirler.