ABD Doları ve Petrol İlişkisi Değişiyor
ABD Doları ve Petrol İlişkisi Değişiyor
ABD Doları ve Petrol İlişkisi Değişiyor
ABD Doları ve Petrol İlişkisi Değişiyor
Tarihsel olarak, petrol fiyatları ile ABD dolarının fiyatı ters ilişkilidir. Bu ilişki için açıklama iki sebebe dayanmaktadır.
1. Bir varil petrol dünya çapında ABD doları ile etiketlenmektedir. ABD doları güçlü olduğunda bir varil petrol almak için daha az ABD dolarına ihtiyacınız olur. ABD doları zayıf olduğunda, petrolün fiyatı dolar bazında artış gösterir.
2. Amerika Birleşik Devletleri tarihsel olarak petrolün net ithalatçısı olmuştur. Petrol fiyatlarının artırılması, Amerika Birleşik Devletleri’nin yurt dışına gönderilmek üzere daha fazla dolara ihtiyaç duyması nedeniyle ticaret dengesi açığının artmasına neden olmaktadır.
İkinci anlattığımız durum bugün de hala geçerliliğini korumaktadır. Öncelikle yatay sondaj ve hidrolik kırma teknolojisinin gelişimden kaynaklı ABD yurtiçi petrol üretimini KAYA PETROLÜ sayesinde önemli ölçüde arttırmıştır.
ABD 2011 yılında rafine edilmiş petrol ürünleri ihracatçısı idi ve şu anda Suudi Arabistan ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük ham petrol üreticisi oldu!
Enerji Enformasyon İdaresi Başkanlığı’na (EIA) göre, Amerika Birleşik Devletleri toplam enerji tüketimi açısından %90 oranında kendi kendine yeterlidir.
Hidrolik kırma teknolojik atılımı ile birlikte ortaya çıkan KAYA PETROLÜ, petrol pazarındaki statükoyu bozdu ve dengeleri ABD lehine değiştirdi.
ABD petrol ihracatı arttıkça doğal olarak petrol ithalatı azaldı. Bu sayede ABD’nin dış ticaret açığı da kapanmaya başlamıştır.
Sonuç olarak, ABD ve petrol fiyatlarındaki ters korelasyonun bozulmaya başladığını gözlemleyebiliriz.
Geçtiğimiz sekiz yıl boyunca 6 aylık korelasyon katsayısı çoğunlukla negatifti, ancak bu değişmeye başladı.
Küresel enerji piyasasının yeni dinamikleri göz önüne alındığında, tarihsel negatif korelasyonun artık pozitif bölgede daha fazla kalacağını görmek şaşırtıcı olmayacaktır.
Ülkenin küresel petrol endüstrisindeki artan rolünden dolayı petrol ve dolar arasındaki ilişki değişiyor gibi görünüyor.
Dolar petrocurrency mı oluyor?
Kanada, Rusya ve Norveç gibi, ekonomilerinin büyük bir bölümünü petrolün oluşturduğu ülkelerin para birimlerine verilen bir terim.
Amerika Birleşik Devletleri yeni petrol üreticisi oldu ve bu da üretim düzeylerinin küresel petrol fiyatları üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğu anlamına geliyor.
ABD, önümüzdeki yıllarda bir petrocurrency gibi ticaret yapmaya başlayabilir. ABD, petrol ihracatının ithalata göre olan payını artırmaya devam ederken, ABD ekonomisinde petrolden elde edilen gelir daha büyük bir rol oynayacak ve ABD doları, bir petrocurrency gibi davranmaya başlayacaktır… Petrol fiyatları yükseldiğinde, para birimi de aynı şekilde yükselecektir.
Doların tarihsel olarak petrol fiyatının tersine hareket gösterdiğini ve bu negatif korelasyonun son zamanlarda neden zayıfladığını anlamak, küresel ekonomi gelişmeye devam ederken yatırımcıların daha bilinçli ticaret kararları almasına yardımcı olabilir.